Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Ελληνική ιστορία και προϊστορία
Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Σαν Σημερα 10/08-16/08 Ιστορικη Αναδρομη

10/08

955 - Μάχη του Λέχφελντ: ο Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας νικά τους Μαγυάρους τερματίζοντας 50 χρόνια εισβολής των Μαγυάρων στη Δύση.
1519 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος με πέντε πλοία αποπλέει από Σεβίλλη για διάπλου του κόσμου.
1628 - Το σουηδικό πολεμικό πλοίο "Βάσα" βυθίζεται στον λιμένα της Στοκχόλμης μετά από μόλις 20 λεπτά του παρθενικού ταξιδιού του.
1675 - Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Γκρήνουιτς (Greenwich) στο Λονδίνο.
1680 - Αρχίζει η εξέγερση του Πουέμπλο, στο Νέο Μεξικό.
1776 - Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών φτάνει στο Λονδίνο.
1792 - Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται, οι δε Ελβετοί της Φρουράς του σφαγιάζονται από την παρισινό όχλο.
1793 - Έναρξη λειτουργίας του Μουσείου του Λούβρου.
1821 - ΗΠΑ: Η Μισούρι γίνεται η 24η πολιτεία των ΗΠΑ.
1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ήττα των Ελλήνων αγωνιστών στον Άγιο Βλάσιο Καλαβρύτων.
1846 - Με νομοθετική πράξη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ιδρύεται το Σμιθσόνειο Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον.
1904 - Ναυμαχία του Πορτ-Άρθουρ. Οι Ιάπωνες καταστρέφουν το ρωσικό στόλο.
1906 - Μακεδονικός Αγώνας: Πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι στην Μπρέσνιτσα Καστοριάς οι Μακεδονομάχοι Γ. Πατερός και Γ. Μαλισώρος.
1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος (νέο ημερολόγιο) : εκπρόσωποι από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα υπογράφουν τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, τον τερματισμό του πολέμου.
1916 - Α' Π.Π.: Ιταλικές δυνάμεις που ευρίσκοντο στον Αυλώνα αρχίζουν επέκταση κατοχής προς νότια και ανατολικά.
1920 - Η Συνθήκη των Σεβρών συνομολογείται ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Αρχίζει η επίθεση του Ελληνικού Στρατού κατά της τοποθεσίας Σαγγαρίου, με κατάληψη της περιοχής νοτίως του ποταμού Γκεΐκ Κατρατζή.
1944 - Β' Π.Π. : οι αμερικανικές δυνάμεις νικούν τα τελευταία ιαπωνικά στρατεύματα στο Γκουάμ.
1948 - Πρώτη τηλεοπτική παρουσία της Candid Camera, έχοντας στο ραδιόφωνο συμπληρώσει ένα χρόνο ως "Candid μικρόφωνο".
1949 - Στο Στρασβούργο συνέρχεται στη 1η του Σύνοδο το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρουσία 101 βουλευτών από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάς.
1960 - Η Μαρία Κάλλας διαθέτει την ανερχόμενη σε 15.000 δολάρια αμοιβή της από τις τρεις παραστάσεις της Νόρμας στην Επίδαυρο, ως αρχικό κεφάλαιο για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής.
1961 - Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η Σχολή Ικάρων και η Ιατρική Στρατιωτική Σχολή θεωρούνται ισότιμες με τα Α.Ε.Ι., μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξουσιοδοτήσεως των σχετικών τροπολογιών.
1964 - Συλλαλητήρια της ΕΦΕΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Κυπριακό. Κυριαρχούν αντιδυτικά συνθήματα.
1973 - Αθήνα - Δικτατορία: Δίκη βομβιστών της ΕΑΝ που ξεκίνησε την προηγουμένη, καταδικάζονται 6 μέλη σε ποινές φυλάκισης μέχρι 18 χρόνια.
1990 - Το διαστημόπλοιο Μαγγελάνος φτάνει στην Αφροδίτη .
1994 - Η Εθνική Ελλάδος στην καλαθοσφαίριση κερδίζει την αντίστοιχη ομάδα της Κίνας και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Γεννήσεις

787 - Αλβουμάσαρ, Πέρσης αστρονόμος
1849 - Νικολό Γκάλο, Ιταλός πολιτικός
1865 - Αλεξάντρ Γκλαζουνόφ, Ρώσος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας
1874 - Χέρμπερτ Χούβερ, 31ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1878 - Άλφρεντ Ντέμπλιν, Γερμανός συγγραφέας
1884 - Παναΐτ Ιστράτι, Ρουμάνος συγγραφέας
1888 - Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας
1902 - Νόρμα Σίρερ, Καναδή ηθοποιός
1911 - Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

11/08

106 - Το νοτιοδυτικό τμήμα της Δακίας (στη σημερινή Ρουμανία) γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.
1675 – Γαλλο-ολλανδικός πόλεμος: Δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού `Εθνους νικούν τους Γάλλους στη Μάχη του Κόντσερ Μπρύκε.
1716 - Τρομακτική θύελλα και κατακλυσμιαία καταιγίδα καταστρέφει τον τουρκικό στόλο που πολιορκούσε την Κέρκυρα. Ο λαός της νήσου απέδωσε το γεγονός σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.
1804 - Ο Φραγκίσκος Β΄ ανακηρύσσει την Αυστρία σε Αυτοκρατορία και τον εαυτό του Α΄ Αυτοκράτορα αυτής.
1858 – Η κορυφή Άιγκερ στις Βερνικές Άλπεις (υψόμετρο 3970 μ.) κατακτάται για πρώτη φορά (από τους Τσαρλς Μπάρρινγκτον, Κρίστιαν `Αλμερ και Πέτερ Μπόρεν).
1960 - Το Τσαντ κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
1961 - Απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Νικίτα Χρουστσόφ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τη φιλία Ε.Σ.Σ.Δ.-Ρουμανίας στο Κρεμλίνο, στην οποία παρίσταται και ο Έλληνας πρέσβης. Απαντώντας σε απειλές του Σοβιετικού ηγέτη, ότι θα προβεί σε αφανισμό των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας που φιλοξενούν βάσεις του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρέσβης επισημαίνει ότι του φαίνεται αδιανόητο το ενδεχόμενο ο Ν. Χρουστσόφ να διατάξει την καταστροφή της Ακρόπολης. Η απάντηση είναι: Δεν θα διατάξω βομβαρδισμό της Ακρόπολης, αλλά των γύρω ελαιώνων και των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις.
1962 - Εκτοξεύεται το Βοστόκ 3 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και ο κοσμοναύτης Αντριάν Νικολάγεφ γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αιωρείται στη μικροβαρύτητα.
1990 - Ελλάδα: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους 6 από τους 7 κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.
1999 - Ολική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη.
2003 - Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία (38,1 βαθμοί C) σημειώνεται στο Κεντ.
2010 - Κολομβία και Βενεζουέλα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις μετά από την κρίση που είχαν προκαλέσει αιτιάσεις ότι το Καράκας περιέθαλπε Κολομβιανούς αντάρτες.

Γεννήσεις

1086 - Ερρίκος Ε', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1667 - Άννα Μαρία Λουΐζα, τελευταία απόγονος των Μεδίκων
1897 - Ένιντ Μπλάιτον, Αγγλίδα συγγραφέας
1927 - Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1932 - Πίτερ Άιζενμαν, Αμερικανός αρχιτέκτονας
1933 - Γιέρζυ Γκροτόφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης
1943 - Περβέζ Μουσάραφ, Πακιστανός στρατιωτικός και πολιτικός
1947 - Γεώργιος Καρατζαφέρης, Έλληνας πολιτικός
1978 - Σπύρος Γόγολος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979 - Αγγελική Δαλιάνη, Ελληνίδα ηθοποιός

12/08

30 π.Χ. - Η Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου, η τελευταία ηγεμόνας της δυναστείας των Πτολεμαίων, αυτοκτονεί, σύμφωνα με το θρύλο από τσίμπημα φιδιού.
1099 - Α' Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον Γοδεφρείδο του Μπουιγιόν νικούν στην Ασκαλώνα τις δυνάμεις των Φατιμιδών του Μαλίκ αλ-Αφντάλ. Αυτή θεωρείται η τελευταία σύγκρουση της Α' Σταυροφορίας.
1323 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και τη ρωσική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.
1376 - Ο Ανδρόνικος Δ´ Παλαιολόγος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1851 - Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ποδοκίνητη ραπτομηχανή. Με κεφάλαιο μόλις 40 δολαρίων, λίγο αργότερα ιδρύει την εταιρεία που φέρει το όνομά του.
1877 - Ο Αμερικανός αστρονόμος Έιζαφ Χωλ ανακαλύπτει τον ένα από τους δυο δορυφόρους του Άρη, τον Δείμο
1898 - Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ.
1898 - Ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος λήγει έπειτα από ανακωχή.
1908 - Η Ιαπωνία και η Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για τον καθορισμό των σφαιρών επιρροής στην Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με αυτή, η Ινδία παραμένει βρετανική.
1910 - Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ελληνική εθνοσυνέλευση φέρουν ως επιτυχόντες πολλούς λαϊκούς υποψηφίους, που δεν ανήκουν σε κόμματα. Πρώτος επιλαχών στην Αττικοβοιωτία, με μεγάλη πλειοψηφία, εκλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
1914 - Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Η Χ Μεραρχία καταλαμβάνει μετά από διήμερο σκληρό αγώνα την οχυρή θέση Ιλίτζια.
1923 - Ο Ενρίκο Τιραμπόστσι είναι ο πρώτος που διασχίζει τη Μάγχη κολυμπώντας από τη Γαλλία προς την Αγγλία.
1930 - Βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πλήττουν αρκετά χωριά της Ινδίας, με στόχο να τιμωρήσουν τους αντάρτες «Άφριντ».
1932 - Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.
1933 - Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών.
1936 - Η Αμερικανίδα Μάρζορι Γκέστρινγκ γίνεται η νεότερη νικήτρια χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου όταν κατακτά την πρώτη θέση στις καταδύσεις από σανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σε ηλικία 13 ετών και 286 ημερών.
1942 - Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
1951 - Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.
1953 - Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
1953 - Σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
1960 - Η NASA εκτοξεύει επιτυχώς τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Έκο 1Α.
1960 - Η αστυνομική διεύθυνση Πειραιώς απαγορεύει αυστηρά το ομαδικό μπάνιο ατόμων στην κοιλότητα που σχηματίζεται στην κοίτη του Κηφισού από τα θερμά ύδατα που χύνονται από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρίας. Η απαγόρευση οφείλεται σε γνωμάτευση του Υγειονομικού Κέντρου Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία τα νερά της κοιλότητας είναι μολυσμένα "διότι τα ομαδικώς λουόμενα άτομα εις ουδεμίαν υπόκεινται υγειονομικήν επίβλεψιν".
1961 - Απάντηση Κωνσταντίνου Καραμανλή στις απειλές του Νικίτα Χρουστσόφ: "Εάν δια της αδικαιολογήτου συμπεριφοράς ο Σοβιετικός πρωθυπουργός επιδιώκη τον εκφοβισμόν του ελληνικού λαού και την ενθάρρυνσιν της άκρας Αριστεράς, καλόν είναι να γνωρίζη ότι προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα". Επικροτεί και ο Γεώργιος Παπανδρέου: "Το έθνος ευρίσκεται ηνωμένον ενώπιον της απολύτως αδικαιολογήτου επιθέσεως του ηγέτου της ΕΣΣΔ".
1963 - Ανοιχτή ρήξη Γεωργίου Παπανδρέου-Σοφοκλή Βενιζέλου, ύστερα από άρθρο του δεύτερου, στο οποίο επιμένει ως προς την αναβολή των εκλογών και το σχηματισμό μεταβατικής-πολιτικής κυβέρνησης.
2004 - Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.

Γεννήσεις

1503 - Χριστιανός Γ', βασιλιάς της Δανίας
1644 (βάπτιση) - Χάινριχ Ίγκνατς Μπίμπερ, Βοημός συνθέτης
1681 - Βίτους Μπέρινγκ, Δανός εξερευνητής
1860 - Κλάρα Χίτλερ, Αυστριακή μητέρα του Αδόλφου Χίτλερ
1866 - Χαθίντο Μπεναβέντε, Ισπανός συγγραφέας
1867 - Έντιθ Χάμιλτον, Γερμανίδα συγγραφέας και εκπαιδευτικός
1881 - Σέσιλ Ντε Μιλ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1887 - Έρβιν Σρέντινγκερ, Αυστριακός φυσικός
1904 - Αλεξέι Νικολάγιεβιτς, Τσεσαρέβιτς(Βασιλοπαις) της Ρωσίας
1930 - Τζωρτζ Σόρος, Ούγγρος επιχειρηματίας
1930 - Πυθαγόρας, Έλληνας στιχουργός
1949 - Παναγιώτης Χηνοφώτης, Έλληνας στρατιωτικός
1982 - Αλέξανδρος Τζόρβας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

13/08

523 - Ο Ιωάννης Α' γίνεται ο νέος Πάπας μετά το θάνατο του Πάπα Ορμίσδα.
582 - Ο Μαυρίκιος γίνεται αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
900 - Ο κόμης Ρεζινάρ του Αινώ σκοτώνει τον Ζβέντιμπολντ της Λοθαριγγίας.
1099 - Ο Πάπας Πασχάλης Β΄ διαδέχεται τον Πάπα Ουρβανό Β'.
1516 - Η Γαλλία και η Ισπανία υπογράφουν τη Συνθήκη του Νουαγιόν, με την οποία ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας αναγνωρίζει την αξίωση του Κάρολου Κουίντου στη Νάπολη και ο Κάρολος Κουίντος αναγνωρίζει την αξίωση του Φραγκίσκου Α' στο Μιλάνο.
1521 - Μετά από μία παρατεταμένη πολιορκία, οι δυνάμεις του Ισπανού κατακτητή Ερνάν Κορτές καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα των Αζτέκων, Τενοτστιτλάν.
1532 - Ένωση της Βρετάνης και της Γαλλίας: το Δουκάτο της Βρετάνης ενσωματώνεται στο Βασίλειο της Γαλλίας.
1553 - Ο Μιχαήλ Σερβέτος συλλαμβάνεται από τον Ιωάννη Καλβίνο στη Γενεύη ως αιρετικός.
1624 - Ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ της Γαλλίας διορίζει ως πρωθυπουργό τον Καρδινάλιο Ρισελιέ.
1704 - Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής: οι αγγλικές και αυτοκρατορικές δυνάμεις νικούν τους Γάλλους και τους Βαυαρούς στη Μάχη του Μπλένχαϊμ.
1814 - Υπογράφεται στο Λονδίνο η Αγγλοολλανδική Συνθήκη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Επαρχιών.
1919 - Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκρίνει την αποστολή όπλων στους Λευκορώσους της Σιβηρίας.
1919 - Καταγράφεται η μοναδική ήττα του Man o' War στην Σαρατόγκα από τον ίππο Upset.
1920 - Αρχίζει η Μάχη της Βαρσοβίας, η οποία διαρκεί μέχρι τις 25 Αυγούστου, κατά την οποία κατατροπώνεται ο Κόκκινος Στρατός.
1923 - Ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος και Ατατούρκ, εκλέγεται Πρόεδρος της Τουρκίας.
1932 - Στην Ιταλία, ο Μαρκόνι ολοκληρώνει με επιτυχία τα πρώτα πειράματά του με ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων.
1935 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του roller derby στο Κολοσέουμ του Σικάγο.
1940 - Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας. Η ναζιστική Λουφτβάφε εξαπολύει σειρά επιθέσεων κατά των βρετανικών πόλεων.
1942 - Ο «Μπάμπι», η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ κάνει πρεμιέρα στο Radio City Music Hall της Ν. Υόρκης.
1943 - Το καθεστώς της Ιταλίας κηρύσσει τη Ρώμη ανοχύρωτη πόλη.
1944 - Εκτελούνται από τους Ναζί 13 Έλληνες πατριώτες στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
1948 - Ο Γιουγκοσλάβος Μπόρις Στάνκοβιτς μπαίνει στα βιβλία των ρεκόρ ως ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αποβάλλεται στο Γουέμπλεϊ στον τελικό Γιουγκοσλαβία-Σουηδία (3-2) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
1949 - Στη Γερμανία, δίνεται το δικαίωμα ψήφου σε 3 εκατομμύρια πρώην Ναζί.
1950 - Οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, απορρίπτουν την πολιτική του Προέδρου Τρούμαν, που αφορούσε στην Άπω Ανατολή.
1960 - Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1961 - Η Ανατολική Γερμανία κλείνει τα σύνορα μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τομέα του Βερολίνου για να εμποδίσει τις προσπάθειες των κατοίκων της να διαφύγουν στη Δύση.
1963 - Δίνεται στη δημοσιότητα έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για τις συνθήκες στέγασης του πληθυσμού, βάσει της απογραφής του 1961. Από την έρευνα προκύπτει ότι 17.600 ελληνικές οικογένειες σε σύνολο 2.144.000 αριθμούσαν πάνω από 10 μέλη, ενώ 317.900 πέντε και 96.000 επτά μέλη.
1964 - Ο Γκουίν Όουεν Έβανς και ο Πίτερ Άντονι Άλεν είναι οι τελευταίοι κατάδικοι που εκτελούνται στη Βρετανία.
1968 - Ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο στη παραλιακή λεωφόρο Βάρκιζας - Λαγονήσι. Ακολούθησε η σύλληψή του και της ομάδας του.
1969 - Κίνα και ΕΣΣΔ συγκρούονται κατά μήκος των συνόρων της Κεντρικής Ασίας.
1971 - Ο Τζον Λένον αφήνει το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αγγλικό έδαφος.
1972 - Η Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι οι Σοβιετικοί θα επιτρέψουν σε 35.000 Εβραίους να επιστρέψουν στο Ισραήλ κάθε χρόνο.
2004 - Διεξάγεται η τελετή έναρξης των 28ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Γεννήσεις

1516 - Ιερώνυμος Βολφ, Γερμανός oυμανιστής και φιλόλογος
1717 - Λουδοβίκος Φραγκίσκος Α', πρίγκιπας του Κοντί
1752 - Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας, βασίλισσα της Νάπολης και της Σικελίας
1814 - Ανδρέας Άνγκστρομ, Σουηδός φυσικός
1871 - Καρλ Λίμπκνεχτ, Γερμανός πολιτικός
1899 - Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης
1912 - Σαλβαδόρ Λούρια, Ιταλός μικροβιολόγος
1913 - Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄
1921 - Κλείτος Κύρου, Έλληνας ποιητής
1926 - Φιντέλ Κάστρο, Κουβανός πολιτικός
1936 - Κώστας Χατζής, Έλληνας τραγουδοποιός
1961 - Χρήστος Χριστοδούλου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1962 - Θάνος Καλλίρης, Έλληνας τραγουδιστής (Bang)
1980 - Παναγιώτης Μαρκουίζος, Έλληνας αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ

14/08

636 - Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: αρχίζει η Μάχη του ποταμού Γιαρμούκ.
1040 - Ο βασιλιάς Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας σκοτώνεται σε μάχη εναντίον του ξαδέλφου και αντιπάλου του, Μάκβεθ. Ο τελευταίος τον διαδέχεται ως βασιλιάς της Σκωτίας.
1288 - Ο κόμης Αδόλφος Η' του Μπεργκ παρέχει προνόμια πόλης στο Ντίσελντορφ, χωριό στις όχθες του Ντίσελ.
1370 - Ο Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρέχει προνόμια πόλης στο Κάρλοβι Βάρι.
1385 - Πορτογαλική Κρίση του 1383-1385: οι πορτογαλικές δυνάμεις υπό τις διαταγές του βασιλιά Ιωάννη Α' της Πορτογαλίας νικούν τον καστιλιάνικο στρατό στη μάχη της Αλζουμπαρότα.
1816 - Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά επίσημα το αρχιπέλαγος Τριστάν ντα Κούνια.
1888 - Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, παρουσιάζεται ο φωνογράφος του Τόμας Έντισον παίζοντας μία ηχογράφηση του "The Lost Chord" του Άγγλου συνθέτη Άρθουρ Σάλιβαν.
1900 - Η Συμμαχία των Οχτώ Χωρών καταλαμβάνει το Πεκίνο, σε μία εκστρατεία για τον τερματισμό της Εξέγερσης των Μπόξερς στην Κίνα.
1912 - Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλλουν στη Νικαράγουα για να υποστηρίξουν την υποστηριζόμενη από τις Η.Π.Α. κυβέρνηση.
1921 - Ο Ντε Βαλέρα απορρίπτει το καθεστώς της Κοινοπολιτείας για την Ιρλανδία.
1922 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Η Στρατιά Μικράς Ασίας αρχίζει γενική σύμπτυξη.
1932 - Ολοκληρώνονται οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες, η διεξαγωγή των οποίων απειλήθηκε από το κραχ του 1929 στην Γουόλ Στρίτ [1] και οι οποίοι συμπυκνώθηκαν σε 16 ημέρες (30/7-14/8). Καταγράφονται οι υψηλές παροχές στον Τύπο, αλλά η περιορισμένη συμμετοχή (1.331 αθλητές και 127 αθλήτριες από 37 χώρες) λόγω απόστασης. Ακόμη, καταγράφονται η αυτόματη χρονομέτρηση και η απονομή μεταλλίων μέσα στο στάδιο.
1935 - Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ρούσβελτ υπέγραψε το νόμο περί καθιέρωσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπληρώνοντας την προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει το 1932.
1936 - Οι ΗΠΑ ανακηρύσσονται νικήτριες της πρώτης διοργάνωσης μπάσκετ σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο, όταν κερδίζουν τον Καναδά με 19-8.
1941 - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ και ο Άγγλος Πρωθυπουργός Τσώρτσιλ εξαγγέλουν τον Χάρτη του Ατλαντικού.
1943 - Αρχίζει η συνδιάσκεψη του Κεμπέκ στον Καναδά, κατά την οποία ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ θα αποφασίσουν τη συνέχιση του πολέμου ενάντια στην Ιαπωνία και τη Γερμανία.
1944 - Β' Π.Π. - Ελλάδα: Οι Γερμανοί πυρπολούν το Πλατύστομο Φθιώτιδος.
1945 - Η Ιαπωνία αποδέχεται την "άνευ όρων" συνθηκολόγηση. Ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο αναγγέλλει, την επομένη, την απόφαση αυτή από ραδιοφώνου προς τον Ιαπωνικό λαό.
1945 - Στη Γαλλία, μετά από μια δίκη που κράτησε πολλές βδομάδες, στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τον στρατηγό Φιλίπ Πεταίν, αρχηγό της κυβέρνησης του Βισύ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ντε Γκωλ του δίνει χάρη και μετατρέπει την ποινή του σε ισόβια.
1947 - Ακριβώς τα μεσάνυχτα το Πακιστάν και η Ινδία αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία. Το Πακιστάν τιμά την επέτειο στις 14 Αυγούστου, ενώ η Ινδία στις 15 Αυγούστου.
1949 - Στη Συρία ο πρόεδρος Χουσνί Ζαγίμ και ο πρωθυπουργός Μοχσέν ελ Μπαράλι δολοφονούνται κατά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
1952 - Στην Ουγγαρία ο Ματίας Ρακόσι γίνεται πρωθυπουργός.
1959 - Ανεγείρεται ελληνικό εργοστάσιο σπίρτων στο Λαύριο.
1961 - Ο Γιώργος Τσακανίκας καταρρίπτει στην Αθήνα το πανελλήνιο ρεκόρ στη σφαιροβολία, με επίδοση 18,02 μ.
1964 - Αποκαλύπτεται το σχέδιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ντιν Άτσεσον για το Κυπριακό. Προβλέπει ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, νοίκιασμα του 20% του εδάφους στην Τουρκία, καθεστώς διομολογήσεων για την τουρκική μειονότητα, παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων σε Η.Π.Α.-ΝΑΤΟ-Τουρκία κ.α. Δεκτό κατ' αρχήν από την ελληνική κυβέρνηση, απορρίπτεται από τον Μακάριο που επιμένει στην αδέσμευτη ανεξαρτησία της Κύπρου.

Γεννήσεις

1727 - Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας, δούκισσα της Πάρμας
1742 - Πάπας Πίος Ζ΄
1777 - Χανς Κρίστιαν Έρστεντ, Δανός φυσικός
1840 - Μπριτόν Ριβιέρ, Άγγλος ζωγράφος
1851 - Γιαννούλης Χαλεπάς, Έλληνας γλύπτης
1867 - Τζον Γκάλσγουορθυ, Άγγλος συγγραφέας
1879 - Γεώργιος Κονδύλης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1887 - Νίκος Κιτσίκης, Έλληνας πολιτικός
1908 - Μάνος Κατράκης, Έλληνας ηθοποιός
1923 - Διόδωρος Α', Πατριάρχης Ιεροσολύμων
1978 - Τάσος Κυριάκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

15/08

718 - Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: άρση της Δεύτερης Πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες.
1057 - Κατά τη μάχη του Λουμφάναν, ο Μάλκομ Κάνμορ σκοτώνει τον βασιλιά της Σκωτίας Μάκβεθ και ο Λούλαχ στέφθηκε βασιλιάς στη θέση του. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, ο Μάκβεθ είχε σκοτώσει τον βασιλιά Ντάνκαν, πατέρα του Μάλκομ.
1096 - Ξεκινά η Α' Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων.
1261 - Στέψη του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου στη Κωνσταντινούπολη μετά την από τους Φράγκους επανάκτησή της.
1517 - Γίνεται η πρώτη επίσημη επαφή Ευρώπης-Κίνας, όταν πορτογαλικά οπλοφόρα πλοία φτάνουν στην εκβολή του ποταμού Περλ και ο επικεφαλής Φερνάο Πίρες ντε Αντράδε συναντά Κινέζους αξιωματούχους.
1519 - Ιδρύεται η Πόλη του Παναμά στον Παναμά.
1534 - Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα η θρησκευτική Εταιρεία του Ιησού.
1535 - Ιδρύεται η πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.
1620 - Το βρετανικό πλοίο Mayflower ξεκινά από το Πλίμουθ της Αγγλίας για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.
1843 - Γίνονται τα θυρανοίξια του Καθεδρικού της Κυρίας μας της Ειρήνης, στη Χονολουλού στη Χαβάη. Σήμερα ο ναός αυτός αποτελεί τον παλαιότερο ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό στις ΗΠΑ, που λειτουργεί ακόμα.
1852 - Το κροκέ εισάγεται στην Αμερική από την Αγγλία και γίνεται πολύ δημοφιλές περισσότερο σαν κοινωνικό γεγονός παρά σαν αθλητικό λόγω του ότι γυναίκες και άνδρες αγωνίζονται μαζί.
1858 - Ο Βασιλιάς Όθωνας θεσπίζει με το βασιλικό διάταγμα «περί συστάσεως των Ολυμπίων» γενικούς αθλητικούς διαγωνισμούς κάθε 4 χρόνια με την επωνυμία «Ολύμπια» μέσα στο πλαίσιο διεθνών εκθέσεων που θα γίνονται στο Ζάππειο. Τον θεσμό αυτό τον χρηματοδοτεί ο Ευάγγελος Ζάππας και οι αγώνες μένουν γνωστοί στην ιστορία ως Ζάππειες Ολυμπιάδες.
1877 - Ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία, με το παιδικό τραγούδι "Mary had a little lab".
1900 - Η κατάσταση στην Αλβανία και τη Μακεδονία, από άποψη δημόσιας ασφάλειας, είναι έκρυθμη και πολυάριθμες συμμορίες μαστίζουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς.
1901 - Πίνακες του Βασίλι Καντίνσκι εκτίθενται στο Μόναχο.
1903 - Ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.
1909 - Δημοσιεύεται στις αθηναϊκές εφημερίδες η διακήρυξη του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», που μιλάει για την ανάγκη ριζικής αλλαγής και οδηγεί στην εξέγερση στο Γουδί.
1914 - Το πρώτο πλοίο διαπλέει τη Διώρυγα Παναμά.
1929 - Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου, καθώς ρωσικά πολεμικά πλοία επιτέθηκαν στη Μαντζουρία.
1944 - Πολιτική κρίση Καΐρου (1944): ΚΚΕ και ΕΑΜ πειθαναγκαζόμενοι και από Ρώσους στο βέτο του Τσώρτσιλ, με τηλεγράφημά τους αναγνωρίζουν πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και αποδέχονται συμμετοχή τους στην ελεύθερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τέλος της κρίσης.
1974 - Αττίλας ΙΙ: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ίδια ημέρα φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξερχόμενος του αεροπλάνου δηλώνει "Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες".
1979 - Ο Γιώργος Βαμβακάς κερδίζει κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας τα 400μ εμπόδια με 50.67 δίνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους διεθνείς αγώνες στίβου.
1980 - Η Ελλάδα "επανέρχεται" στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.
1995 - Συγκινητικές στιγμές ζουν οι εναπομείναντες Έλληνες στην Ίμβρο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος συλλειτουργούν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
2010 - Ύστερα από 89 χρόνια πραγματοποιείται η ιστορική πατριαρχική Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Γεννήσεις

1769 - Ναπολέων Α', αυτοκράτορας της Γαλλίας
1771 - Γουόλτερ Σκοτ, Σκωτσέζος συγγραφέας
1857 - Άλμπερτ Μπαλλίν, Γερμανός επιχειρηματίας
1865 - Μικάο Ουσούι, Ιάπωνας πνευματικός ηγέτης
1876 - Στυλιανός Γονατάς, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1890 - Ελίζαμπεθ Μπόλντεν, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
1892 - Λουί ντε Μπρολί, Γάλλος φυσικός
1895 - Λώρης Μαργαρίτης, Έλληνας πιανίστας και συνθέτης
1909 - Θωμάς Ε. Υψηλάντης, Έλληνας πολιτικός
1913 - Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1922 - Γιώργος Μουζάκης, Έλληνας συνθέτης
1926 - Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1929 - Γεώργιος Ρουμπάνης, Έλληνας αθλητής
1944 - Δημήτρης Σιούφας, Έλληνας πολιτικός
1955 - Νένα Βενετσάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1966 - Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1978 - Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

16/08

963 - Ο Νικηφόρος Β´ Φωκάς στέφεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1328 - Ο Οίκος των Γκονζάγκα καταλαμβάνει την εξουσία στο Δουκάτο της Μάντοβα και θα κυβερνήσει μέχρι το 1708.
1513 - Μάχη των Σπιρουνιών: ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας και οι αυτοκρατορικοί του σύμμαχοι νικούν τις γαλλικές δυνάμεις, οι οποίες αναγκάζονται να υποχωρήσουν.
1828 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Ρέθυμνο.
1841 - Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζον Τάιλερ, ασκεί βέτο σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη επαναλειτουργία της Second Bank of the United States. Εξοργισμένα μέλη του κόμματος Whig, δημιουργούν επεισόδια στην πιο βίαιη αντικυβερνητική διαδήλωση που έλαβε χώρα στο Λευκό Οίκο.
1858 - Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζέιμς Μπιουκάναν, εγκαινιάζει το νέο υπερατλαντικό τηλεγραφικό καλώδιο ανταλλάσσοντας χαιρετισμούς με τη Βασίλισσα Βικτωρία. Εντούτοις, λόγω αδύναμου σήματος, η υπηρεσία θα τεθεί εκτός λειτουργίας λίγες εβδομάδες αργότερα.
1870 - Γαλλοπρωσικός Πόλεμος: Διεξάγεται η Μάχη του Μαρς-λα-Τουρ, η οποία λήγει με νίκη των Πρώσων.
1896 - Εντοπίζονται κοιτάσματα χρυσού στον ποταμό Κλοντάικ του Βορειοδυτικού Καναδά.
1920 - Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταλαμβάνουν το Ντάντσιχ της Πολωνίας.
1920 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τις Τεμενόθυρες (Ουσάκ) της Μικράς Ασίας.
1936 - Ολοκληρώνονται οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου που γίνονται κάτω από το βλέμμα του Χίτλερ. Για πρώτη φορά μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με 3.075 δρομείς. Στην τελετή έναρξης της 1ης Αυγούστου σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας είναι ο 67χρονος Σπύρος Λούης, που τον έχει προσωπικά προσκαλέσει ο Χίτλερ.
1939 - Το Ράιχ απορρίπτει το αίτημα της Πολωνίας, διεκδικώντας και το Λιμόρτζε και το Ντάντσιχ.
1940 - Μια μέρα μετά τον τορπιλισμό της «Έλλης» στην Τήνο, ομάδα δυτών που συγκροτήθηκε από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιωματικών, ανασύρει από το βυθό τεμάχια από δύο ιταλικές τορπίλες.
1941 - Ο Στάλιν συμφωνεί να γίνουν συνομιλίες μεταξύ ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Βρετανίας.
1943 - Β' Π.Π. - Ελλάδα: Γερμανοί σφαγιάζουν 317 αμάχους στο Κομμένο Άρτας (βλ. Η σφαγή στο Κομμένο).
1960 - Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1974 - Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία του λόγω της δικτατορίας.
2010 Πεθαίνει ο Δημήτριος Ιωαννίδης, Έλληνας στρατιωτικός και δικτάτορας κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών σε ηλικία 98 ετών.

Γεννήσεις

1744 - Πιερ Μεσαίν, Γάλλος αστρονόμος
1845 - Γκάμπριελ Λίπμαν, Γάλλος φυσικός
1888 - Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, Βρετανός στρατιωτικός και συγγραφέας
1895 - Λιάνε Χάιντ, Αυστριακή ηθοποιός
1919 - Αντώνης Σαμαράκης, Έλληνας συγγραφέας
1920 - Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αμερικανός συγγραφέας
1920 - Νότης Περγιάλης, Έλληνας συγγραφέας και ηθοποιός
1972 - Σταν Λαζαρίδης, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
1975 - Παντελής Κωνσταντινίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1983 - Νίκος Ζήσης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

https://el.m.wikipedia.org/wiki/10_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/11_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/12_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/13_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/14_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/15_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/16_Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου